2016. február 5., péntek

Giovanna Mantegazza: A hernyó vacsorája



Igen, persze hogy a lyuk miatt akadt meg a szemem először ezen a lapozón. Ajándékot kerestem barátaink kislányának, megtetszett ez a könyvecske, és amikor otthon átolvastam, tudtam, hogy magunknak is meg fogom vásárolni.

A hernyó vacsorája verses mese, szerzője az olasz Giovanna Mantegazza. A fordításoktól mindig ódzkodom kicsit, főleg, ha versről van szó, de Kovács János remek munkát végzett. Ennek egyik bizonyítéka számomra az, amint az éhes hernyó "szeme kopog, már magát emészti"(!). 

A történet arról szól, hogy az éhes hernyó vacsorát keres. Útjába kerül mindenféle zöldség és gyümölcs, de amint beléjük harapna, mindig felbukkan egy csiga, darázs vagy szitakötő és tájékoztatja hernyónkat: az alma, eper, citrom stb. nem neki való csemege. Végül egy békától kap útmutatást: 
"Rábrekken egy béka,
egy rusnya leveli:
Hé, öcskös, a hernyó
fák levelét eszi!"
Az elcsigázott hernyó végre belakmározik egy szép nagy levélből, s hogy fáradtságát kipihenje, gubót sző magának és békésen elalszik. S hogy mi történik, amikor felébred? Ezt már ki-ki fantáziájára és állattani ismereteire bízom.

A minimalista illusztráció Giorgio Vanetti munkája. Minden rajzolt oldal nagy részét az épp sorra kerülő színes gyümölcs ill. zöldség tölti ki, rajta araszol a zöld hernyó, s a közelben ott van a jóakaró szitakötő, méh, tücsök stb., aki színezés nélkül, fekete-fehér vonalrajzban jelenik meg. Az a bizonyos lyuk az zöldségeken, gyümölcsökön fúródik keresztül, egyre kisebb és kisebb átmérővel, míg végül a báb bejárati nyílásává szűkül.



Kedves a történet, játékos a nyelvezet, letisztultak a rajzok, ráadásul kilenc gyümölcs ill. zöldség és ugyanannyi kis élőlény nevét ismerheti meg a gyermek a könyv lapozása közben.  

A hernyó vacsorája a Lukas lapozók című sorozat része. A sorozathoz tartozik az ugyancsak Giovanna Mantegazza által írt Egy béka, két tukán, Forognak a kerekek és Mit mond a bagoly? és a Bussolati-Abbatiello szerzőpáros által jegyzett Csillag, kis barátom. 



Adatlap
Szöveg:      Giovanna Mantegazza 
Fordítás:    Kovács János
Rajz:          Giorgio Vanetti
Kiadó:        Kolibri Kiadó
Formátum: 20*20cm-es méretű lapozó vastag kartonból
Célkorosztály: 8hó+.



2 megjegyzés:

  1. Szia! Be tudnád szkennelni/vagy beírni nekem a tökhöz tartozó verset, mert a példányt, amit vettem, hibás, a citrom verse van ott.
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Szia. Le tudnád nekem írni vagy fotózni a paprika melletti szakaszokat mert nálunk sajnos a citromos szakaszok vannak nyomtatási hiba miatt. Előre is köszönöm. Üdv Réka

    VálaszTörlés