2016. június 22., szerda

Bartos Erika: Százlábú



Bizonyos körökben illik nem szeretni Bartos Erikát. Azután persze az anyukák pironkodva vallják be: a gyerekeiknek az ő könyvei a kedvencei... Bogyó és Babóca vagy Anna, Peti és Gergő-ügyben nem tudok állást foglalni, mert még nem olvastuk őket, a Százlábú című vereseskötetet azonban mostanában gyakran forgatjuk.

Mind a szöveg, mind a rajz Bartos Erika munkája. A versek témái nagyon hétköznapiak (szappanbuborék-fújás, piacozás, állatok, járművek, természeti jelenségek stb.), ezért jól előkaphatóak a mindennapi helyzetekben. A szövegek - ahogyan a kritikusok is hangoztatják - valóban egyrétegűek, hiányzik belőlük pl. egy Weöres Sándor-vers komplexitása, összetettsége, de egy kétéves, az állatokkal, tárgyakkal ismerkedő gyermek számára pont megfelelőek.

A versek formailag, ritmikailag meglehetősen egy lére mennek, és ez hamar unalmassá válik. Üdítő kivétel pl. a kötet címadó verse. Remekül eltalált a forma, és kedves, játékos a tartalom:

"Százlábúnak szombat este
Táncba menni támadt kedve.
Hejehuja hopp!

Elővette a csizmákat,
Összeszámolt kilenc párat.
Hejehuja hopp!

Ennyi csizma nem lesz elég,
Negyvenegy pár kellene még!
Hejehuja hopp!"


A rajzok hűen - gyakran sorról sorra - követik a versek tartalmát. Az illusztráció ettől meglehetősen szájbarágóssá válik, miközben nem ad hozzá semmi többletet, plusz tartalmat a szöveghez. Az egészen fiatal "olvasókat" ez a fajta ábrázolás hozzásegítheti a szöveg megértéséhez, viszont nagyon könnyen megunható.

Külön említést igényel a tartalomjegyzék, ahol a címek mellett egy-egy ábra is szerepel, ami az olvasni még nem tudóknak is segít beazonosítani a verset. Tanúja voltam annak, amint barátaink kisfia úgy kérte édesanyjától az éppen felolvasandó verset, hogy végignézte a tartalomjegyzéket, és rábökött a megfelelő rajzocskára. 

A kötet verseit megzenésítette a Kiskalász zenekar, melynek honlapján bele is hallgathatunk ezekbe a dalokba. Érdemes szemezgetni közülük.

Adatlap
Szöveg: Bartos Erika
Rajz:     Bartos Erika
Kiadó:   Alexandra Kiadó, 2014
Formátum: kemény kötés, az átlagosnál kicsivel vastagabb vékony lapok
Célkorosztály: 12hó+.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése